Hoe een mes te slijpen?
De basis is om een goed, scherp mes te hebben. Met een scherp mes is elke snede gemakkelijker, sneller en vooral veiliger. In dit artikel vindt u alle basisinformatie over hoe u zelf professioneel een mes kunt slijpen.
Wanneer moet een mes geslepen worden?
Als eerste moet u het lemmet van het mes zorgvuldig bekijken, dit helpt u te beslissen hoe scherp het mes moet worden geslepen.
Hoe het lemmet testen?
- Leg het lemmet lichtjes op uw duimnagel en schuif het van u af. Als het lemmet over de nagel glijdt zonder te haken, is de kans groot dat de rand bot is.
- Voor de tweede test heeft u een stuk papier nodig. Houd het voor u en snijd met het lemmet naar beneden weg van uw hand. Als het papier niet doorsneden wordt onder druk van het mes, is het probleem opnieuw een onvoldoende geslepen lemmet. Meer in het artikel over hoe de scherpte van een mes te testen.
- Het is het beste om de snede van het mes te testen op materialen zoals groenten, touw of karton. Als u veel kracht moet gebruiken bij het snijden, of als u moet "zagen", betekent dit opnieuw - onvoldoende geslepen lemmet.
Hoek van het lemmet
De hoek van het lemmet varieert afhankelijk van de stijl en het gebruik van het mes. Deze hoeken variëren meestal van 10 tot 35 graden. Een hoek van 10 graden is een zeer fijne rand (denk aan een scheermes). Een veel grotere hoek, zoals 35 graden, vindt u op een dik lemmet, zoals een machete. Hoe groter de hoek, hoe duurzamer de rand, wat betekent dat het bestand is tegen harder snijmateriaal. Hoe kleiner de hoek, hoe verfijnder en preciezer de snede zal zijn. Beide lemmethoeken blijven langer scherp als u ze voor de juiste snijdoeleinden gebruikt.
Bij het beslissen welke hoek u op uw mes wilt hebben, hoeft u alleen maar naar de aanbeveling van de fabrikant te kijken. De graden kunnen enigszins variëren en u kunt de hoek van het lemmet eenvoudig aanpassen met producten van Work Sharp, zoals de KEN ONION EDITION KNIFE & TOOL SHARPENER, die in stappen van 1 graad kan worden ingesteld.
De regel die u moet volgen is:
- 17 - 20 graden voor keukenmessen
- 22 - 35 graden voor outdoormessen
- 30 – 40 graden voor buiten gereedschap
Staal en messen
Stalen verschillen van elkaar. Ze kunnen zacht, hard of broos zijn. Het begrijpen van staal helpt u bij het slijpen. Bekijk dit artikel - https://www.knifestock.sk/noziarske-ocele-a35, dat een overzicht bevat van staalsoorten en informatie die nuttig is bij het slijpen ervan.
Vorm van het lemmet
Afhankelijk van de vorm van het lemmet verandert de manier van slijpen. Als u een typische rechte rand heeft, volgt u bij het slijpen de kromming van het lemmet. Een lemmet zoals "tanto" kan een uitdaging lijken om te slijpen, hoewel het in werkelijkheid heel eenvoudig is! Slijp de langere rand tot aan het eerste punt en manoeuvreer vervolgens met het lemmet zodat alleen de kortere bovenrand wordt geslepen, de tweede, die weer eindigt op het punt waar beide randen elkaar kruisen. Bij een gekartelde rand slijpt u alleen de vlakke kant zonder afschuining. Als u kleine keramische slijpstenen heeft, zoals de WORK SHARP GUIDED FIELD SHARPENER, of de COMBO KNIFE SHARPENER, kunt u ook gemakkelijk tussen de inkepingen van het gekartelde lemmet slijpen.
Welke slijpmiddelen moet u gebruiken?
Beoordeel de staat van uw mes. Gebruik een grof slijpmiddel als de rand inconsistent is of als er stukjes op het lemmet zitten. We raden u aan hiervoor te gebruiken: ORIGINAL KNIFE & TOOL SHARPENER. Een andere reden om een grover slijpmiddel te gebruiken is als u harder staal slijpt. In dat geval, wanneer de rand scherp is, gebruikt u een middelgrof of fijn slijpmiddel om het af te werken.
Abonneer u op de nieuwsbrief
Vond u dit artikel interessant? Sluit u aan bij andere tevreden nieuwsbriefabonnees via het onderstaande formulier en ontvang als eerste informatie over nieuwtjes, acties of exclusiviteiten!