Slijpen
/ 6 berichten
De gereedschappen die je gebruikt, worden zwaar belast en weten hoe je ze goed moet onderhouden en slijpen, is essentieel om je leven gemakkelijker te maken, evenals voor het sneller voltooien van taken en het algehele succes in je werk.
Het behouden van scherpte is altijd een cruciale factor wanneer je iets nauwkeurig wilt snijden. Daarom is het een uitdaging om deze scherpte te garanderen, zelfs in situaties waarin je het mes bij je draagt en het tijdens het werk gebruikt.
De basis is om een goed, scherp mes te hebben. Met een scherp mes is elke snede gemakkelijker, sneller en vooral veiliger. In dit artikel vind je alle basisinformatie over hoe je zelf professioneel een mes kunt slijpen. Allereerst moet je het lemmet van het mes zorgvuldig bekijken, dit helpt je te beslissen hoe scherp het mes moet worden geslepen.
Er zijn veel methoden die je kunt gebruiken om de scherpte van een mesrand te testen. De meeste mensen geven er de voorkeur aan om het lemmet eenvoudigweg te testen op typisch snijmateriaal – bijvoorbeeld op een tomaat.
Het gereedschap dat velen denken dat een slijpstaal is, is in werkelijkheid een aanzetstaal. Wat is dan het verschil tussen slijpen en aanzetten?
Scherpe messen zijn in de keuken veel efficiënter. Je kunt er gemakkelijk vlees, groenten, fruit, brood en andere etenswaren mee snijden zonder dat je je inspant of vermoeid raakt. Het voordeel van zulke messen ligt ook in het besparen van je tijd.