Wat is het verschil tussen het slijpen en het honen van een mes? Het slijpen van een mes houdt in d
Als je naar verschillende kookshows of wedstrijden kijkt, heb je waarschijnlijk een chef-kok gezien die vakkundig messen langs een aanzetstaal haalt, zoals je hier op de afbeelding ziet. Ook jij kunt een van deze aanzetstalen bezitten als je een grote messenset hebt.
Weet je wat de functie van dit gereedschap is? Het slijpt messen, toch? Als je dat denkt, heb je het mis. Dit gereedschap, ongeacht hoe het wordt genoemd, is beslist geen slijpgereedschap.
Slijpen vs. aanzetten?
Het gereedschap waarvan velen denken dat het voor slijpen is, is in werkelijkheid een aanzetstaal. Wat is dan het verschil tussen slijpen en aanzetten?
Om het verschil te begrijpen, moeten we eerst weten waarom en hoe messen bot worden. Wanneer een mes bot wordt, betekent dit dat de scherpe rand zijn kwaliteit heeft verloren en dat de snijkant niet meer correct is uitgelijnd door gebruik. Zelfs als het mes nog scherp is, betekent het verlies van deze uitlijning dat het mes niet goed zal snijden.
Hoe krijgt een mes dan zijn scherpte en uitlijning van de snijkant terug? Hier komen slijpen en aanzetten om de hoek kijken:
- Aanzetten: Het aanzetstaal duwt de snijkant van het mes terug naar het midden en richt het uit. Het "herstelt" de rand zonder dat er veel materiaal van het lemmet wordt verwijderd. Aanzetten maakt een mes eigenlijk niet scherper, maar als het correct wordt uitgevoerd, lijkt het mes scherper omdat de snijkant nu in de juiste positie staat. Aanzetten moet vaak worden gedaan – in sommige gevallen bij elk gebruik.
- Slijpen: Aan de andere kant is slijpen het proces waarbij materiaal van de snijkant wordt verwijderd om een nieuwe scherpe rand te verkrijgen. Dit kan worden gedaan met een wetsteen, slijpsteen of elektrische messenslijper (BEKIJK ONZE ELEKTRISCHE SLIJPER WORKSHARP). Messen slijpen hoeft minder vaak te gebeuren dan aanzetten, eens per maand of afhankelijk van hoe vaak het mes het nodig heeft.
Wanneer is je mes scherp?
Het is belangrijk om te weten wanneer je mes bot is en onderhoud nodig heeft, zodat je veilig en met vertrouwen kunt snijden en hakken. Onze favoriete manier om te testen of een mes scherp is, is door een tomaat te snijden - omdat een scherp mes gemakkelijk door de harde schil en het zachte binnenste snijdt. Een andere manier om de scherpte van een mes te testen, is door te proberen een stuk papier te snijden dat je in de lucht houdt.
Ben je geïnteresseerd in het slijpen van messen? We hebben alles wat je nodig hebt. Bekijk onze productcatalogus. Als je advies nodig hebt, staan we voor je klaar.
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vond je dit artikel interessant? Sluit je aan bij andere tevreden nieuwsbriefabonnees via het onderstaande formulier en ontvang als eerste informatie over nieuwtjes, acties of exclusieve aanbiedingen!
Aanbevolen uit de categorie Slijpstenen

XINZUO B37 slijpstaaf olijfhout Diamond rod geschenkdoos B37-MDB


TAIDEA Outdoor Knife Sharpener TY1805

WUSTHOF Ovale slijpstaaf 32cm super fijn GP 3049708232

Arkansas Sharpeners Ceramic Rod 4 1/2 inch AC72

XINZUO B38H 9 inch aanzetstaal witte kleur G10 High carbon steel hard chrome pl

XINZUO B27 15-delige messenset 1 st 8,5 inch chefmes 1 st 7 inch santoku

XINZUO SE ebonywood diamond rod ebonywood diamond rod geschenkdoos XZ-JGS-MDB