Waar moet je op letten bij het kiezen van een chefmes?
Een chefmes, ook wel bekend als een Frans mes, is een groot mes dat oorspronkelijk door koks en slagers werd gebruikt om vlees van de botten te scheiden. Het is een populair attribuut geworden in horrorfilms, waar het deze stempel van "slagersmes" heeft gekregen. Het slagersmes was echter oorspronkelijk ook bekend als een vleeshakmes.
In de afgelopen jaren is het chefmes een veelzijdig mes geworden en populair onder veel koks die in restaurants koken, maar het heeft ook zijn plaats gevonden in gewone huishoudens. Dankzij zijn vermogen om vlees in blokjes, plakjes of fijngehakte stukjes te snijden, is het een perfecte aanvulling geworden voor elke keuken. Hieronder leest u waar u op moet letten bij de aanschaf van een chefmes.
Een scherp mes is belangrijk!
Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat je voor het bereiden van voedsel een scherp mes kiest. Sommige mensen vergeten echter dit belangrijke punt. Ze realiseren zich niet dat een scherp mes veiligheid bij het werk garandeert. Veel beginners in de keuken vermijden zeer scherpe messen - vooral als het om grote messen gaat - omdat ze bang zijn dat ze in hun vingers snijden of op een andere manier een deel van hun lichaam verwonden. Bij het hanteren van messen moeten we altijd veiligheid in gedachten houden. Een bot mes is altijd een groter risico dan het gebruik van een zeer scherp mes. Meer over het slijpen van messen leest u in ons andere artikel.
Het lemmet van het mes in westerse en Aziatische landen
Misschien weet u het niet, maar chefmessen zijn anders ontworpen in westerse landen (bijv. Europese landen, Noord-Amerika) en in Aziatische landen. Het belangrijkste verschil zit in hun constructie - terwijl "westerse" messen hun rand geslepen hebben op een hoek van 20 graden, zijn "Aziatische" messen scherper met een hoek van 15 graden. Gezien wat we al hebben gezegd, dat scherpere messen beter zijn, raden we u logischerwijs aan om te kiezen voor een Aziatisch model met een scherpere lemmethoek. Natuurlijk kunt u altijd een Amerikaans/Europees lemmet scherper slijpen, bijvoorbeeld met behulp van een elektrische slijper. Het is belangrijk om te beseffen dat elk mes geslepen moet worden onder de hoek die de fabrikant aanbeveelt.
De stevigheid van het mes is belangrijk
U wilt zich zeker geen zorgen maken dat het mes onder uw druk buigt of in tweeën breekt. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat het mes onder druk niet beschadigd raakt! Om deze reden moet u een mes kiezen dat is gemaakt van sterk metaal. Hoe u het juiste mes kiest, leest u hier. Hoogwaardige metalen zijn over het algemeen vrij sterk (sterker dan roestvrij staal), maar elk type metaal verschilt enigszins. Bij het zoeken naar een sterk mes raden we u aan om het eerst in uw handen te proberen. Pak het vast. U zult zien of het licht of zwaar is. U wilt waarschijnlijk niet dat uw mes te zwaar is, omdat uw pols daaronder zou lijden, zelfs bij het snijden van een ui. U zou zwakte en vermoeidheid in uw hand voelen. Ondanks dat gewicht kracht betekent, probeer de juiste balans te vinden. Probeer vervolgens het lemmet te buigen. Als het lemmet buigt, zelfs maar een klein beetje, geef het mes dan terug. Maak u niet druk om zo'n mes - het zal u teleurstellen.
Het handvat van het mes
Een stevige, stabiele en comfortabele grip is uiterst belangrijk bij het werken met elk mes, vooral met een groot mes. Bij het werken met een keukenmes werkt u vaak met uw vingers dicht bij de snijrand van het mes. Het is belangrijk dat u het mes onder controle heeft tijdens het hanteren ervan. Niemand wil zijn vingers verliezen. Misschien denkt u dat het u niet kan overkomen, maar het kan... Zelfs gekwalificeerde en ervaren koks hebben ongelukken gehad die enkele hechtingen in de handpalm vereisten.
Bij het snijden van uien, tomaten, aardappelen of knoflook is het niet verrassend dat uw handen plakkerig en vochtig worden. Dit komt door de sappen van de verschillende voedingsmiddelen. Deze beïnvloeden ook uw vermogen om het mes effectief vast te houden. Daarom moet u bij het kiezen van een mes ook letten op het materiaal waarvan het handvat is gemaakt. Het mes moet comfortabel in de hand liggen en zo de kans op wegglijden minimaliseren.
Plat of gebogen?
Misschien heeft u gemerkt dat de messen van sommige chef-koks plat zijn en sommige gebogen. We raden u ten zeerste aan om te kiezen voor messen met een lichte kromming. De kromming is wat u helpt het mes te beheersen bij verschillende handelingen ermee. In feite is een van de meest basale technieken (de roltechniek) afhankelijk van deze kromming.
Meld u aan voor de nieuwsbrief
Vond u dit artikel interessant? Sluit u aan bij andere tevreden nieuwsbriefabonnees via het onderstaande formulier en ontvang als eerste informatie over nieuwtjes, acties of exclusiviteiten!
Aanbevolen uit de categorie Koksmesmessen

XINZUO B38H 8-delige messenset 1x 8 inch chefmes 1x 7 inch santokumes 1x 8

XIN CUTLERY XC141 gestabiliseerd maple burl chefmes 19cm

MUELA SANTOKU Keukenmes 17 cm

Böker Manufaktur 03BO501 Forge chef's knife 34,5 cm

XINZUO XO2 8-delige messenset 1x 7 inch Santoku mes 1x 8 inch Granton edge chefmes

ROSELLI Japanese chef knife keukenmes 17,5cm carbon R710

MUELA GYUTO Keukenmes Damascus 21 cm

Brisa Chef 160-Black micarta 12C27 Flat BRS-66122