Messingstalen
- Welke staal is de beste?
- Heeft het mes dat ik op het oog heb goede staal, of is het waardeloos?
- Zal dit mes roesten?
- Zal het snel bot worden?
- Kan ik het zelf slijpen...?
- Stel jij jezelf ook deze vragen?
Als dat zo is, zou dit artikel je moeten helpen om je te oriënteren in de wereld van messingstalen en hun belangrijkste eigenschappen. In dit artikel worden geen chemische samenstellingen van de verschillende stalen vermeld, noch technische termen uit de metallurgie of werktuigbouwkunde. Ik wil dat deze informatie ook nuttig is voor iemand die absoluut niets weet over messen en staal. Ik hoop dat deze vereenvoudigde benadering je helpt om het juiste mes te kiezen.
Belangrijkste eigenschappen
Bij het kiezen van het staal voor een mes moet je opnieuw rekening houden met het doel waarvoor je het voornamelijk wilt gebruiken.
Voor voedselbereiding? Hier zul je waarschijnlijk de stabiliteit van de snede en roestbestendigheid het meest waarderen.
Voor uitstapjes in de natuur? Hier heb je waarschijnlijk een mes van taai staal nodig dat niet zomaar breekt bij het hakken van hout voor een vuur, maar aan de andere kant wil je dat het ook gemakkelijk te slijpen is, omdat je geen professionele slijper bij je hebt.
Voor dagelijks gebruik? Je zult opnieuw zeker de roestbestendigheid waarderen, aangezien zweet agressief kan zijn en je binnen de kortste keren roestvlekken op een koolstofstalen lemmet zou kunnen krijgen, wat je zeker niet blij zal maken.
- Snijvastheid - de capaciteit van het staal om de snede te behouden tijdens gebruik. Of je nu een mes in de keuken gebruikt voor voedsel, een touw moet doorsnijden, een karton moet opensnijden, of een stok moet slijpen voor het roosteren, niemand wordt blij van een bot mes. Hier zul je premium stalen waarderen die vele malen langer scherp blijven dan stalen van lagere kwaliteit.
- Taaiheid - de capaciteit van het staal om ook ruwer gebruik te weerstaan. Als je een robuust mes bij je moet hebben waarmee je gemakkelijk een schuilplaats kunt bouwen, wat hout kunt hakken voor een vuur, of soortgelijke activiteiten, zul je het zeker waarderen als je mes dit alles overleeft zonder dat het lemmet afbreekt of zelfs breekt. Vergeet echter niet dat bijlen bedoeld zijn om te hakken en breekijzers om te breken. Dus als je hout voor oma gaat hakken, neem dan liever een bijl mee, dat bespaart je veel werk.
- Roestbestendigheid - deze eigenschap zul je zeker waarderen als je het mes in een vochtige omgeving gebruikt of voor voedselbereiding. Als je denkt dat het jaren duurt voordat een mes roest, heb je het mis. Een simpele tomaat of citroen kan binnen de kortste keren verschillende patronen op een mes met lage roestbestendigheid toveren, van kleine stippen, via een zwartgeblakerd lemmet, tot roestvlekken. Ook als je elke dag een mes in je zak draagt, kan het gebeuren dat als je niet voor het mes zorgt, de dampen van je zweet het lemmet met soortgelijke patronen versieren.
- Gemak van slijpen - dit is vaak een zeer onderschatte en over het hoofd geziene parameter bij het kiezen van een mes. Je koopt een topmes, van het beste staal, je betaalt er een flinke som voor. Een tijdje gebruik je het met plezier en kun je er niet over ophouden totdat het op een dag niet meer zo scherp is als je zou willen. Heb je iets om het mee te slijpen? Ik garandeer je dat een stalen slijpstaaf niet voldoende zal zijn, noch een enkele slijpsteen die je grootvader ooit voor zijn zeis gebruikte. Dus als je overweegt premium stalen te kopen, heb je ook een kwalitatief slijpsysteem nodig. Aan de andere kant, als je weet dat je het mes langer zult gebruiken zonder de mogelijkheid van kwaliteitszorg, zul je het zeker waarderen dat je het mes letterlijk op een riviersteen of op een gewone mok kunt slijpen.
Perfect staal zou een uitgebalanceerde combinatie van al deze eigenschappen op het hoogste niveau betekenen. Mensen streven al eeuwen naar zo'n ideaal staal en toonaangevende staalbedrijven proberen het nog steeds en wedijveren wie met dat ideaal komt, dat echter nog niet bestaat. Elke eigenschap blinkt uit ten koste van de andere, dus je moet duidelijk maken wat voor jou prioriteit heeft. In deze vergelijking zie je hoe groot het verschil is tussen basisstalen en die welke tot de wereldtop behoren.
CPM-S110 M390 CPM-S90V ZDP-189 Elmax CPM-20CV CTS-XHP CPM-M4 CPM-S35VN
CPM-S30V VG-10 D2 154CM H1 N690 14C28N 1095 440C 12C27 AUS-8
8Cr13MoV 440A 420
CPM-S110V (Crucible Industries) USA 58-61 HRC
Roestvrij poederstaal met ongelooflijke snijvastheid en uitstekende corrosiebestendigheid. Vanwege de lage taaiheid is het niet geschikt voor grote werkmessen en het slijpen ervan is een hel.
M390 (Bohler Uddelholm) Oostenrijk 60-62 HRC
Poederstaal dat een uitstekende balans biedt tussen snijvastheid, taaiheid en corrosiebestendigheid. Dit alles maakt M390 tot een van de meest populaire premium stalen ter wereld.
CPM-S90V (Crucible Industries) USA 58-61 HRC
Poederstaal dat vooral populair is bij Amerikaanse fabrikanten. Het blinkt vooral uit in snijvastheid. Het is niet zo taai als M390 en moeilijker te slijpen.
ZDP-189 (Hitachi) Japan 66-67 HRC
Een van de hardste stalen die in de messenmakerij wordt gebruikt. Het is een geweldig staal, maar wordt zelden gebruikt vanwege de hoge kosten.
Elmax (Bohler Uddelholm) Oostenrijk 60-61 HRC
Hoogwaardig poederstaal met uitgebalanceerde eigenschappen. In vergelijking met andere stalen in dezelfde categorie heeft het een duidelijk betere slijpbaarheid.
CPM-20CV (Crucible Industries) USA 59-61 HRC
Uitstekende snijvastheid en grote corrosiebestendigheid zijn ongebruikelijk in hetzelfde staal. CPM-20CV biedt beide. Een geweldige keuze voor iemand die op zoek is naar uitstekende snij-eigenschappen met minimale zorg.
CTS-XHP (Carpenter) USA circa 64 HRC
De fabrikant zelf beschrijft dit staal als een equivalent tussen 440C vanwege de zeer goede roestbestendigheid en D2 vanwege de hoge hardheid en goede taaiheid.
CPM-M4 (Crucible Industries) USA 60-62 HRC
Poederstaal dat bijna elke taak aankan. Het blinkt uit in snijvastheid en zijn uitstekende taaiheid. Aan de andere kant vereist het extreme zorg om corrosie te voorkomen.
CPM-S35VN (Crucible Industries) USA 60-61 HRC
Poederstaal dat een verbetering is van S30V-staal. Het heeft een hogere taaiheid, is gemakkelijker te bewerken in ruwe staat en is beter te polijsten.
CPM-S30V (Crucible Industries) USA 58-61 HRC
Poederstaal speciaal ontworpen voor de productie van messen. Dit staal met uitstekende corrosiebestendigheid en snijvastheid is ideaal voor dagelijks gebruik en outdooractiviteiten.
VG-10 (Takefu) Japan 59-61 HRC
Traditioneel Japans staal, ook wel bekend als de "gouden standaard". Door een mes van dit staal te kiezen, kun je niets verkeerd doen en in de afgelopen jaren is dit staal echt goed betaalbaar geworden.
D2 59-61 HRC
Gereedschapsstaal ontwikkeld voor het snijden van andere stalen. D2 biedt fantastische taaiheid en behoud van de snede voor veeleisend gebruik. Het is echter semi-roestvrij, dus het vereist de juiste zorg.
154CM (Crucible Industries) USA 58-61 HRC
Een van de betere stalen die ook wordt gebruikt voor de productie van bestek. Het is in feite een gemodificeerd 440C-staal en heeft bijna de ideale balans van alle vier de belangrijkste eigenschappen.
H1 (Myodo Metal) Japan 58-65 HRC
Zonder twijfel het staal met de beste corrosiebestendigheid. Een mes van dit staal kun je in het water laten liggen, snijden wat je wilt. Geen ander staal kan in dit opzicht zoveel verdragen. De enige zwakte is de zwakke snijvastheid, maar in alle andere opzichten blinkt het uit.
N690 (Bohler Uddelholm) Oostenrijk 59-59 HRC
Zeer populair staal bij bijna alle Europese messenfabrikanten. Het is een equivalent van 440C-staal maar met betere corrosiebestendigheid.
14C28N (Sandvik) Zweden 58-62 HRC
Verbeterd 12C27-staal met betere corrosiebestendigheid. In zijn prijsklasse zeker een van de beste stalen op de markt.
1095 58-66 HRC
Het meest gebruikte koolstofstaal. Het is gemakkelijk te slijpen en je kunt er een echt vlijmscherpe snede mee bereiken. Het is zeer taai, houdt de snede redelijk goed vast en is zeer betaalbaar. De zwakte is de zwakke corrosiebestendigheid, daarom bedekken veel fabrikanten het al vanaf de fabriek met een beschermende laag.
440C 58-60 HRC
Wereldwijd waarschijnlijk het meest gebruikte staal. Het is vooral populair vanwege de goede balans van al zijn eigenschappen. Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
12C27 (Sandvik) Zweden 57-59 HRC
Geweldig staal voor dagelijks gebruik, dat veel wordt gebruikt door Morakniv en Opinel. Voor het feit dat het wordt gebruikt voor messen van een paar euro, heeft het echt geweldige eigenschappen. De prijs-kwaliteitverhouding is bijna ongeëvenaard.
AUS-8 (Aichi Steel) Japan 57-59 HRC
Staal vergelijkbaar met 12C27 of 440C. Het houdt de snede iets minder goed vast, maar aan de andere kant is het weer heel gemakkelijk te slijpen.
8Cr13MoV (Ahonest) China 57-59 HRC
Chinese versie van AUS-8. Het houdt de snede iets beter vast, maar is aan de andere kant weer goedkoper. Het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt door Spyderco, Kershaw, enz.
440A 56-57 HRC
Hoewel dit staal alleen nog wordt gebruikt voor de productie van messen in de lagere prijsklasse, zijn de andere eigenschappen, behalve de snijvastheid, op een zeer goed niveau.
420 54-56 HRC
Het meest eenvoudige en goedkoopste staal voor de productie van messen. De meeste goedkope en merkloze messen worden van dit staal gemaakt. Maar als je het niet erg vindt om het mes bijna elke dag te slijpen, zul je de andere eigenschappen van dit staal zeker waarderen.
Ranglijsten van belangrijkste eigenschappen
Aanbevolen uit de categorie Alle keukenmessen

ONTARIO Old Hickory 417 Fillet Knife 6.25" 440C Blade, Houten Handvatten, Lederen Schede ON1275

WUSTHOF Classic Asian Utility Knife 12cm. 1040136812

DUE CIGNI LINEA 1896 KOOKMES CM 25 - INOX 4116 HANDVAT PP 2C 1010 PP

XINZUO B27 7 inch hakmes met natuurlijke rozenhouten handvat en drie klinknagels, 67 lagen D

Giant Mouse Chef's Knife Green Canvas / Satin Nitro B Blade GM-KITCHEN-CHEF

XINZUO PM8O 5.5 inch santoku mes Olijfhout+Zwart Buffelhoorn 67 Lagen Damas

Kizer Begleiter BE0505G1 Steakmessen 4 stuks

Mikov 310-NH-10 REZ/NAVLEK 128090