Soorten keukenmessen

Basisgids

Het is mogelijk dat je bij het lezen van dit artikel overweldigd raakt door het aantal verschillende soorten messen die je kunt kopen. Het is ook logisch dat je jezelf de vraag stelt: „Waarvoor zou ik al deze messen nodig hebben?“ De waarheid is dat je niet al deze messen nodig hebt. Sommige messen zijn beter geschikt voor bepaalde taken dan andere, en sommige messen zijn multifunctioneel. Welke messen je nodig hebt, hangt af van de taken die je dagelijks uitvoert bij het koken en hoe belangrijk de resultaten en de uiteindelijke esthetische uitstraling van je culinaire activiteiten voor je zijn. Voor sommige mensen volstaan twee of drie messen in de lade. Degenen die leven van magnetronmaaltijden kunnen waarschijnlijk zonder messen leven.

Het feit dat je dit artikel leest, geeft aan dat je serieus bent over koken en dat het je interesseert. We gaan ervan uit dat je meer wilt weten over de verschillende soorten messen en hoe en waarvoor ze worden gebruikt. Deze gids is zo opgesteld dat hij je informatie geeft over de verschillende messen, zodat je zelf de juiste kunt kiezen voor het bereiden van maaltijden in je keuken.

knifestock - typy kuchynskych nozov steakovy noz

Steakmes

Misschien heb je ooit een restaurant in "steakhouse"-stijl bezocht. We zijn ervan overtuigd dat je in het verleden al eens een steakmes hebt gezien. Zo'n mes is meestal uitgerust met 10 tot 12 cm lange lemmeten en een stevige handgreep. Het is ontworpen om dagelijks gebruik door meerdere mensen te weerstaan. De lemmeten kunnen gekarteld of recht zijn, wat betekent dat ze kleine kartels of gladde randen hebben. Sommige hebben puntige uiteinden, terwijl andere afgerond zijn. Steakmessen worden vaak verkocht in sets van 4 tot 8 messen.

Koksmes

Koksmes behoren tot onze favorieten. Hun lichte kromming maakt het gemakkelijk en bijna elegant om de meeste groenten in blokjes te snijden. Deze messen zijn meestal uitgerust met lemmeten van ongeveer 20 tot 30 centimeter, waardoor ze perfect zijn voor het snijden van appels, paprika's, aardappelen, broccoli of kool. Een goed koksmes is sterk, duurzaam, uitgebalanceerd en gemakkelijk te hanteren. Vanwege hun grootte kan het moeilijk zijn om een koksmes te vinden dat aan je individuele behoeften voldoet. Het gaat erom dat het de juiste lengte, gewicht, duurzaamheid en balans heeft. Zodra je echter dit mes hebt gevonden, zul je het bij elke maaltijdvoorbereiding gebruiken!

Santokumes – Japans mes

Wanneer je naar dit mes kijkt, doet het je denken aan een handig koksmes. Qua functie lijkt het op een koksmes en je bent misschien al bekend met de term „sheepsfoot“ - zo is namelijk het lemmet gevormd. Dit multifunctionele mes heeft ook een extra voordeel. Net als een koksmes is ook het santokumes ideaal voor het snijden in blokjes en hakken. Het is recht met een plat lemmet, wat gemakkelijk snijden mogelijk maakt. Veel mensen zijn in de war over het verschil tussen dit mes en een koksmes. Ze zien het verschil in uiterlijk, maar begrijpen niet hoe dit zich vertaalt in de functie. Het santokumes is niet het gemakkelijkst te hanteren voor beginners, maar het kan de voorbereidingstijd aanzienlijk verkorten. Wat is het voordeel van deze messen? Ze worden gemaakt met veel dunnere lemmeten en scherpere hoeken, waardoor je er dunne plakjes en fijn gesneden decoraties mee kunt maken. Ideaal voor elke creatieve ziel in de keuken.

Broodmes

Broodmessen zijn vaak voorzien van lange, dunne lemmeten van ongeveer 20 - 30 centimeter. Ze zijn voornamelijk gemaakt voor het snijden van brood, maar zijn ook zeer nuttig bij het snijden van andere bakkerijproducten – zowel knapperig als zacht. Deze messen hebben altijd een gekarteld lemmet, maar de diepte en afstand van de kartels kan per mes verschillen. Bijvoorbeeld, de ene kan diepe kartels hebben met zeer uitgesproken tanden die slechts twee tot drie millimeter van elkaar verwijderd zijn; een andere kan fijne, cirkelvormige kartels hebben die lijken op met de hand getekende wolken. Het is belangrijk om te onthouden dat voor verschillende soorten taken, verschillende soorten kartels geschikt zijn.

knifestock - typy kuchynskych nozov kucharsky noz

Snijmes

Snijmessen lijken qua lengte en hoogte van het lemmet sterk op broodmessen. Ze verschillen echter doordat hun lemmet recht is in plaats van gekarteld. Een ander verschil is dat hun punten scherp zijn, terwijl de meeste broodmessen stompe punten hebben, of een „sheepsfoot“ lemmet. Een snijmes is meestal bedoeld voor het snijden van plakjes vlees van gekookte kalkoen, kip, ham of gebraad. Je kunt het gebruiken bij zowel de voorbereiding als het serveren. Deze messen hebben ook een secundaire functie - het snijden van tomaten en ander zacht fruit en groenten.

Universeel mes

Misschien wel het meest veelzijdige mes in deze lijst is het universele mes, dat veel andere messen kan vervangen. Hoewel zijn veelzijdigheid geweldig is, heeft het ook een zwakte. Het kan deze functies niet met duidelijke precisie uitvoeren. Als je op zoek bent naar een mes met een hoogwaardige snede, kies dan waarschijnlijk voor een specifiek mes voor die snede. Maar als je een sandwich gaat snijden, heeft het universele mes geen concurrentie.

Uitbeenmes

Uitbeenmessen worden vaak verkeerd begrepen en ondergewaardeerd in deze lijst. Veel mensen halen dit smalle mes uit de lade en hebben geen idee hoe ze het moeten gebruiken. Een uitbeenmes wordt meestal gebruikt om vlees van botten te verwijderen. Dit mes is eigenlijk een van de messen die slagers het meest gebruiken bij het werken met vlees. Het dunne, flexibele lemmet stelt de slager in staat om perfect gevormde en geportioneerde steaks, gebraad en kipfilets te maken zonder verspilling. Het stelt hen in staat om zeer dicht bij het bot te snijden. In jouw keuken kan dit mes worden gebruikt om botten uit kip en vis te verwijderen, of om verschillende andere soorten vlees te portioneren.

knifestock - typy kuchynskych nozov noz na zeleninu a ovocie

Schil- en snijmes voor fruit en groenten

Deze korte en gemakkelijk te hanteren messen zijn verkrijgbaar in drie varianten: spear-tip, sheep's foot en bird's beak. Hoewel al deze messen zijn gemaakt voor complexere taken met betrekking tot fruit en groenten, heeft elk zijn eigen doel en functie. Voor snijden is de spear-tip het beste, lange dunne reepjes snijd je het beste met een sheep's foot mes en als je moet schillen, neem dan de bird's beak. Je hebt volledige controle over deze messen.

Spear-tip

knifestock typ noza speartip knifestock - typ kuchynskeho noza speartip produkt

 

Sheep's foot

knifestock typ noza sheeps foot knifestock - typ kuchynskeho noza sheepfoot produkt

 

Bird's beak

knifestock typ noza birds beak knifestock - typ kuchynskeho noza birds beak produkt

 

knifestock - typy kuchynskych nozov sady nozov

Messensets

Veel mensen geven de voorkeur aan het kopen van messen in een set in plaats van ze afzonderlijk te kopen. Zulke aankopen zijn in veel gevallen veel goedkoper. Soms ontdek je echter dat je vanwege de kwantiteit inlevert op kwaliteit! Bekijk de messen goed voordat je zo'n set koopt en koop alleen een set die messen bevat die je daadwerkelijk zult gebruiken.

Houd je messen scherp

Je zou de beste messen ter wereld in je keuken kunnen hebben, maar als ze niet goed worden onderhouden en geslepen, zullen ze niet veel goeds doen. Een van de beste manieren om ze perfect scherp te houden, is door een hoogwaardige messenslijper aan te schaffen. Lees de belangrijkste redenen waarom je je keukenmessen scherp moet houden. Artikel: Waarom heb je een scherp mes nodig?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Vond je dit artikel interessant? Sluit je aan bij andere tevreden nieuwsbriefabonnees via het onderstaande formulier en ontvang als eerste informatie over nieuwtjes, acties of exclusieve aanbiedingen!