Het kopen van messen kan voor veel mensen een ontmoedigende ervaring zijn. Dit geldt vooral wanneer mensen overwegen grote messen te kopen en messen waarmee ze geen ervaring hebben. Het is één ding om een set steakmessen te kopen als je ze je hele leven hebt gebruikt, en iets heel anders om een mes te kopen dat je slechts één keer hebt gebruikt of waarmee je zelfs helemaal geen ervaring hebt. Dit laatste is vaak het geval wanneer mensen op zoek gaan naar een geschikt Santoku mes.
Als je niet bekend bent met de wereld van Santoku messen, is het gemakkelijk om erin te verdwalen. Welk type handvat is het meest geschikt? Wat zijn die kuiltjes langs de snijkant van het lemmet en waar dienen ze voor? Waarom zijn sommige lemmeten hoger dan andere? Hoe onderhoud je zo'n delicaat mes zodat het intact blijft? Is het überhaupt nodig om dit mes te kopen, of voldoet je reeks andere keukenmessen aan je behoeften?
Het woord „santoku“ betekent letterlijk „drie deugden“. De naam van dit mes is gekozen om zijn drie belangrijkste toepassingen te vertegenwoordigen - snijden, hakken en fijnhakken. Hoewel het gebruik van een Santoku mes erg lijkt op dat van een koksmes, is het op het eerste gezicht duidelijk hoe verschillend deze twee soorten messen qua ontwerp zijn. Wat je misschien niet weet, is dat ze ook verschillen in hun gebruikstechnieken.
Santoku is specifieker in zijn gebruik dan een koksmes. In vergelijking met een keukenmes richt het zich meer op kleinere, preciezere en fijnere taken, zoals het maken van decoratieve dunne plakjes van groenten. De techniek die nodig is om het Santoku mes volledig te benutten, is iets moeilijker te beheersen dan die van een koksmes, maar leidt uiteindelijk tot fijnere plakjes en preciezere sneden. Belangrijk is dat het voltooien van de taak veel minder tijd kost.
Deze aanbevelingen zijn ontworpen om je te helpen een kwalitatief Santoku mes te kiezen. Bij het maken van deze gids hebben we uren besteed aan het onderzoeken en vergelijken van Santoku messen en het verifiëren welke aspecten ervan worden geprefereerd door topkoks, van de punt van het lemmet tot aan het handvat. In geringe mate hebben we ook onze eigen ervaringen met dit type mes in de aanbevelingen verwerkt om je een beter beeld te geven van hoe het is om met verschillende soorten Santoku messen te werken.
Het belang van de breedte van het lemmet en de snijhoek
Als je aandacht hebt besteed aan de bovenstaande tekst of al iets weet over Santoku messen, zal het je niet verbazen dat scherpe en dunne lemmeten bijzonder belangrijk zijn bij Santoku messen. Het lemmet moet in een zeer scherpe hoek worden geslepen om door het oppervlak van elk fruit of groente te kunnen snijden dat je tegenkomt. Bij het werken met het mes gebruik je je vingers slechts in geringe mate. Vergeet niet dat je met een Santoku mes alleen snijdt met een op-en-neer beweging. Je kunt niet vertrouwen op gekartelde randen of een voorwaarts-achterwaarts snijbeweging zoals bij koks- of vleesmes.
Dunne lemmeten zijn essentieel voor het maken van dunne plakjes. Of je nu extreem dunne uienringen wilt snijden voor sauzen en spreads of plakjes vlees voor de lunch, zonder een voldoende dun lemmet lukt dat niet. Voorbeeldige plakjes, dun als papier, kunnen niet worden gemaakt met een breed lemmet. Het is ook noodzakelijk dat je mes een zeer scherpe snijhoek heeft. De bovengrens van de snijhoek is 20˚, elke grotere hoek is al te groot. Probeer een lemmet te vinden met een snijhoek tussen 15˚ en 20˚. Als je een hoek kleiner dan 15˚ vindt, des te beter. Hoe scherper, hoe beter.
Niet alle messen zijn hetzelfde. Ga er niet vanuit dat elk mes dat eruitziet als of een Santoku wordt genoemd, dun en scherp zal zijn. Doe wat onderzoek voordat je koopt. Geeft de fabrikant de snijhoek aan? Zo niet, lees dan enkele consumentenrecensies, vooral wat ze zeggen over de scherpte van het mes. Als het mogelijk is, probeer recensies te vinden die zijn geschreven door chef-koks en personen zonder banden met het betreffende bedrijf.
Sterkte is belangrijk
Het is ook erg belangrijk dat je een lemmet kiest dat is gemaakt van sterk staal. Hoewel we sterk staal aanbevelen voor veel messen, geloof ik dat het voor dit specifieke type mes het belangrijkst is. Sommige soorten messen hebben flexibiliteit van het materiaal nodig (bijv. broodmes). Een Santoku mes behoort zeker niet tot de messen die flexibel moeten zijn. Je hebt niet alleen een duurzaam en hard lemmet nodig, maar ook een stabiel mes.
We raden aan een lemmet te vinden dat is gemaakt van hoogwaardig koolstofstaal (high-carbon steel) of hoogwaardig roestvrij staal. Het hoge koolstofgehalte in deze soorten staal geeft het materiaal uitzonderlijke sterkte. Als je denkt dat je een roestvrijstalen lemmet nodig hebt, zoek dan naar volledig gesmeed staal. Om te verduidelijken, zoek naar die welke zijn gesmeed uit een groot stuk staal, in plaats van die welke zijn gestanst uit een stalen plaat. Het smeden maakt bijna elk type staal sterker. Ondanks de hogere prijs, raden we aan om gesmeed staal te kiezen, ongeacht het type dat je kiest (of je nu hoogwaardig koolstofstaal, roestvrij staal of roestvrij staal met hoog koolstofgehalte nodig hebt).
Hoewel keramische messen scherp genoeg zijn en bestand zijn tegen lengteverandering en buigen, zijn ze te kwetsbaar voor de taken die typisch zijn voor Santoku messen. Als je echter een fervent fan van keramiek bent, raden we aan om voorzichtig te zijn bij het kiezen van een snijplank. Plastic en houten planken zijn vriendelijker voor het lemmet in tegenstelling tot materialen zoals glas of marmer.
De technieken die worden gebruikt met een Santoku mes zijn vaak eenvoudig, maar vereisen dat het lemmet en het handvat stevig aan elkaar zijn bevestigd. Daarom raden we aan een model te vinden dat een drievoudig geklonken lemmet heeft. Als drievoudig klinken niet beschikbaar is, zorg er dan voor dat het door jou gekozen mes op zijn minst solide is. Het laatste wat je wilt, is dat je tijdens het snijden ontdekt dat het lemmet en het handvat loskomen. Dit kan niet alleen ongemakkelijk, maar ook gevaarlijk zijn.
De hoogte van het mes helpt
Waarom hebben Santoku messen zulke hoge lemmeten? Er zijn twee mogelijke antwoorden op deze vraag. Ten eerste, om de papierdunne plakjes te maken waarvoor Santoku messen beroemd zijn, wil je dat het lemmet van je mes bijna net zo hoog is (bij voorkeur zelfs hoger) als de ingrediënten die je snijdt. Een hoog lemmet zal bij het snijden dienen als een barrière en de plakjes tot aan het einde vasthouden.
Stel je het zo voor, net zoals je meer kans zou hebben om langs een rechte lijn door een stuk papier te knippen als je een lange schaar zou gebruiken, heb je meer kans om gelijkmatige sneden te maken als je een Santoku mes met een hoog lemmet gebruikt. Een lemmet lager dan twee inch (5,08 cm) zal waarschijnlijk geen gelijkmatige plakjes maken, net zoals je zou proberen een stuk papier alleen met het uiteinde van een schaar door te knippen.
Het tweede voordeel van een hoog mes is dat je het kunt gebruiken om al gesneden voedsel te verplaatsen. Door het mes eenvoudig op zijn kant te draaien en de verwerkte stukjes voedsel op het lemmet te tillen, kun je ze gemakkelijk in de gewenste kookgerei krijgen. Natuurlijk wil je bij het gebruik van dit mes op deze manier uiterst voorzichtig zijn, omdat er een risico op een keukenongeluk bestaat.
Holle zijden
Je hebt misschien gemerkt dat de meeste Santoku messen kuiltjes langs de randen hebben. Als je dit type lemmet niet kent, neem dan even de tijd om deze paragraaf te lezen om te begrijpen waar deze inkepingen voor dienen, hoe ze werken en waarom ze zo belangrijk zijn op een Santoku mes.
Over het algemeen worden dergelijke typen lemmeten lemmeten met holle zijden of lemmeten met Granton edge genoemd. De kuiltjes in deze lemmeten creëren een omgeving die waterafstotend is en voorkomen dat voedsel aan het lemmet blijft plakken. Waarom is dit belangrijk voor een Santoku mes? Het meeste voedsel dat je met een Santoku mes zult bewerken, zal sappig of kleverig zijn. Van rode paprika en uien tot bieslook en knoflook, het is waarschijnlijk dat je veel voedingsmiddelen tegenkomt die aan het lemmet zouden blijven plakken.
Geen probleem, toch? Je zou altijd de stukjes voedsel van het lemmet kunnen vegen met je vinger en doorgaan. Ja, dat is ook waar bij Santoku messen, maar een van de belangrijkste redenen waarom mensen kiezen voor die met kuiltjes is dat het werken met een Santoku mes veel minder tijd kost in vergelijking met een koksmes. Elke vijf seconden pauzeren om het lemmet af te vegen, vertraagt het werk zozeer dat ik sterk aanbeveel om een Santoku mes met holle zijden aan te schaffen.
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Vond je dit artikel interessant? Sluit je aan bij andere tevreden nieuwsbriefabonnees via het onderstaande formulier en ontvang als eerste informatie over nieuwtjes, acties of exclusieve aanbiedingen!
Aanbevolen uit ons assortiment

Böker Manufaktur SAGA SANTOKU chefmes 19.8 cm 131267 zwart

WUSTHOF CLASSIC IKON CREME Santoku 17cm. 1040431317

BÖKER CORE PROFESSIONAL SANTOKU mes 16.5 cm 130835 zwart

BÖKER CORE PROFESSIONAL SANTOKU mes 16.3 cm 130830 zwart

Fällkniven K2 mes Santoku K2 17,5 cm

WUSTHOF CLASSIC Japanse Santokumes 17cm, 1030131317